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1.  A:  Section 2456 – Steel H-Piles, Para. 3.1.1 – Pile Driving.  The 3rd sentence states 
“Piles shall be driven to or below the “calculated” tip elevation to reach the required 
bearing capacity.”  The last sentence states “If a pile fails to reach the “calculated” tip 
elevation or if a pile reaches the “calculated” tip elevation without reaching the required 
driving resistance, the contractor shall notify the Contracting Officer and perform 
directed corrective measures.”  What happens if the pile reaches bearing prior to reaching 
the “calculated” tip elevation?  Will the pile be accepted at this tip elevation? 
 
A:  The actual pile capacity may exceed the required capacity before reaching the tip 
elevation.  However, as stated, the piles shall be driven to the tip elevations which are 
listed in the table on Sht S-13.  

 
2.  Q:  Paragraph 3.1.2 – Pre-drilling in this same Section states “Drilling or augering will 
be permitted only with the approval of the Contracting Officer.”   A bid item for 
predrillling H-Piles was added to the bid schedule by Amd 2.  This work is not described 
anywhere in the specs or on the plans.  Is this bid item for the purpose of drilling thru 
bedrock to the calculated tip elevation if bearing is reached prior to the calculated tip 
elevation.  Will measurement of this quantity be from bottom of pile cap to drilled 
elevation (includes both soil and rock drilling) or will it only be for the distance 
necessary to drill from top of rock to calculated tip elevation (includes only drilling in 
rock)? 

 
A:  The description of the work is provided in the bid schedule description and in Section 
2456, para. 3.1.2., and a bid quantity is also provided.  If a pile cannot be driven to the 
specified tip elevation, the Contracting Officer will decide if  predrilling is needed.  The 
unit bid price should be prepared and documented based on the information provided. 


